Tel: 0431 - 37 10 00

Nyår och rädda hundar

Tips på hur du kan hjälpa din hund vid rädsla för fyrverkerier

Långt i från alla men en hel del hundar upplever obehag vid fyrverkerier. Hur illa en hund mår kan variera rejält, allt från lätt stress till ren panik. Tecken hos din hund att den är rädd kan vara:

Flåsar

Rastlöshet

Vill inte äta

Öronen vinklade bakåt

Skakar

Kryper ihop

Ökad uppmärksamhet

Gäspar

Gömmer sig

Saliverar

Skäller

Kontaktsökande

Det finns en hel del du kan göra för att hjälpa den hund som är stressad men inte panikslagen – för den panikslagna hunden krävs det oftast ett receptbelagt preparat som du kan få utskrivet hos oss efter en enklare klinisk undersökningen av framför allt hjärtat.

Men för de hundar som inte är fullt så rädda kan ni med fördel prova nedanstående tips tillsammans med ett kosttillskott som har en trygg och lugnande inverkan:

Tips 1: Gömställe

Ge din hund ett tryggt ställe där den kan finna ro. För många hundar känns det tryggt med ett bo som liknar en håla eller ett gryt. Vill tex din hund ligga under sängen så häng ned en filt från sängen.

Tips 2: Dra för gardinerna

Fyrverkeri skräms både via ljud och ljus. Att försöka stänga ute så mycket det går av de ljusexplosionerna kan mildra upplevelsen av ljud. .

Tips 3: Maskera ljud utifrån

Spela gärna lugn musik som kan överrösta ljudet av fyrverkerierna.

Tips 4: Motion

Gå en lång tur med hunden på morgonen så den kan vara trött och nöjd mot kvällen. Rasta bara kort mot kvällen – ALLTID i koppel. Många hundar blir rädda och kan springa bort om de blir överraskade av ljud och ljus.

Tips 5: Lek med din hund

Lek bromsar uppkomsten av rädsla. Aktivera med hjärngymnastik, tex med göm- och söklekar.

Tips 6: Var uppmärksam på din hunds beteende

Undvik att trösta men tala lugnt och avslappnat med hunden

Tips 7: Aldrig ensam hemma

Låt aldrig hunden vara ensam hemma på nyårsafton.

Tips 8: Hjälp med medicin eller fodertillskott

Om du vet att din hund är rädd för ljud, bör du kontakta oss. Vi kan ge dig råd och vägledning om möjlighet att ge stressnedsättande fodertillskott eller ångestdämpande medicin.

Tips 9: Oljud betyder godis!

Ta några riktigt läckra godisbitar som din hund är extra förtjust i och dela dem i många små bitar så du kan belöna många gånger. Varje gång det hörs ett ljud, belöna med godbit. På så sätt kan du få hunden att förknippa ljudet med godis.

Tips och råd från folder från Orion Pharma, med liten tolkning av oss på Bjäre Veterinärklinik