Tel: 0431 - 37 10 00

Inför nyår!

Nyår är ju tyvärr en jobbig tid för många av våra hundar och även för många katter. Men det finns en hel del du kan göra för din älskling, framför allt om du har lite framförhållning och startar nu.

För en del hundar som uppvisat obehag men ej uttalad skräck kan det hjälpa att träna på ljud, dvs försöka vänja hunden vid den typen av ljud som nyårsmällande innebär. Den träningen bör göras i lugn och ro och passar inte alla individer, se länk till artikel skriven av Fredrik Steen: https.www.agria.se/hund/artiklar/om-hund/trana-bort-ljudradsla-kan-man-gora-det/

Man har sett att olika hjälpmedel/preparat som får hunden att uppleva trygghetskänsla, kan ha förvånansvärt god effekt, med eller utan ljudträning. Lägg därtill små knep som se till att rummet där hunden vistas i är ordentligt upplyst, hunden är mycket välrastad innan fyrverkerierna drar igång, gardiner fördragna, musik på, ev fetvadd i öronen etc, så kan du förhoppningsvis ha en hund som inte tror att dess sista stund är kommen.
Preparaten som vi tillhandahåller är Adaptil för hund och Feliway för katt som är feromoner som får djuren att känna sig tryggare samt Zylkène som är mjölkprotein som har en lugnande inverkan. Man får prova sig fram till vad som passar just din hund. Använd ett eller båda av ovanstående samtidigt eller utan ljudträning. www.adaptil.se bjuder på sin hemsida på ljudfiler med fyrverkeriljud. Träna försiktigt på låg nivå först och backa om hunden upplever obehag.

För de stackars hundar och katter som blir fullständigt panikslagna får man söka  andra vägar. Att finna ett ställe att fira nyår där fyrverkerier inte förekommer är för en del den enda lösningen. Det finns flera hotell vid flygplatser idag som erbjuder ett firande under nyårsafton för djurägare och deras rädda hundar.

För andra kan det hjälpa med medicin som är lätt sederande, ett receptbelagt läkemedel som funnits på marknaden i några år nu som heter Sileo. För att få detta utskrivet behövs ett veterinärbesök där bl a hjärtat ska lyssnas på och djuret ska bedömas vara i skick att kunna tåla det.

 

Kom gärna in så hjälper vi er med fler tips och individuellt anpassade lösningar!