Nyår och ljudrädsla
Allmänna råd om ljudrädsla
Undvik de ljud som skrämmer ditt djur.
Undvik de situationer där du VET att det är stor risk att ditt djur blir rädd– skriv gärna en lista över de ljud som han/hon reagerar på, samt hur du bäst kan göra för att undvika dem. Anledning till detta är att det verkar som att varje gång som ditt djur blir riktigt rädd så finns risk att rädslan förvärras. Dessutom är det en fråga om djurets välfärd, han/hon ska inte behöva uppleva panik om det går att undvika.
Upphör med positiv bestraffning
Undvik att utsätta djuret för obehag i syfte att straffa bort ljudrädslan. Djuret kommer inte att bli mindre rädd om den blir fyad eller bestraffad när den redan är rädd.
Ta hjälp av person med dokumenterad och uppdaterad utbildning inom området
Om du inte är mycket van att tolka hundars kroppsspråk och har vana av hundträning så är det tyvärr lätt hänt att du istället skrämmer ditt djur och förvärrar ljudrädslan när du försöker träna, eftersom det är lätt hänt att man träna på en för svår nivå. Om du inte redan har hjälp så kan vi hjälpa till att hitta lämplig person som kan hjälpa till med träning och rådgivning runt ljudrädslan (med erfarenhet och uppdaterad utbildning som vilar på senaste vetenskapen). OBS att även personer med vana inom hundträning brukar behöva hjälp av någon utomstående person för att optimera träningen. Om du vill börja träna kan vi rekommendera att börja med att få ditt djur att förknippa ljud som den INTE redan är rädd för med något trevligt. Om djuret t ex är rädd för åska men inte för trafikbuller eller skrammel, så kan du se till att alltid berömma och belöna (med t ex godis eller lek) när det kör förbi en högljud lastbil. Det här kan i bästa fall minska risken för att ljudrädslan sprids.
Allmänna råd
– Om ditt djur bara är rädd vid nyår – res bort
– Om det inte går att resa bort och djuret är rädd för t ex fyrverkerier och åskväder: dra för fönster och dörrar hemma, sätt på musik, se till att djuret har något att sysselsätta sig med (t ex tuggben, en fylld kong eller liknande).
Se till att djuret är mycket välrastade under dagen så ni kan undvika gå ut kvällstid.
– Om det handlar om rädsla för fyrverkerier och smällare – se till att gå ut den tiden på dygnet som det är lugnast, om djuret måste ut och kissa när fyrverkerier/smällare har börjat låta så var mycket noga med att utrustningen är hel och att djuret är kopplad så att den inte kan springa bort om den blir skrämd. Använd gärna dubbelt koppel så risken för att en rädd hund sliter sig är mindre.Se till att den som rastar hunden är stark nog att hålla emot om djuret blir vettskrämd.
– Om djuret blir rädd när ni är ute på promenad – se bara till att ta er bort från situationen, tvinga inte djuret att vara kvar om han eller hon blir rädd
– Om ditt djur har en plats där han eller hon brukar gömma sig hemma när den blir rädd – se till att den platsen alltid är tillgänglig. Om djuret inte har någonstans att gömma sig kan man försöka skapa en plats som är extra trygg för djuret så att hon/han har någonstans att söka sig om hon/han blir rädd
– En del hundar verkar ha hjälp av lugnande massage när de blir rädda, det finns också olika typer av ”lugnande bandage (kommer från TTouch) ” eller västar (”thundershirts”) som sitter åt litegrann som verkar kunna ha lite orosdämpande effekt för en del hundar (i nuläget finns dock ingen vetenskaplig evidens för att det hjälper, men kan vara värt att prova, var dock noga med att vänja djuret vid detta i situationer där hon/han inte är rädd – annars finns risk att du skrämmer djuret ännu mer om du ska försöka klä på den något/linda in den i något, när djuret redan är rädd)
– Milt orosdämpande kosttillskott, t ex med mjölproteinet alfa-casozepin, grönt te (L-theanin) eller stressdämpande feromoner kan provas. T ex adaptil, zylkene och aptus relax.